Wanneer heb je een aankoopmakelaar nodig?

Een eerste gesprek is over het algemeen vrijblijvend en levert je altijd extra informatie op die je kan gebruiken bij het aankopen van een woning. Of je nu wel of niet besluit om een aankoopmakelaar in te schakelen. Je weet toch weer wat meer.

Wat veel mensen zich vaak niet realiseren is dat je samen met een aankoopmakelaar serieuzer overkomt bij de verkoper en zijn verkoopmakelaar dan zonder. Je wordt serieuzer genomen omdat je laat zien dat je investeert in een aankoopmakelaar. De verkoopmakelaar zal een goed onderbouwd bod van een aankoopmakelaar zwaarder laten
meewegen in de uiteindelijke gunning van de woning. Want hij weet dat het nagenoeg zeker is dat de koper het bod kan waarmaken. Want de aankoopmakelaar heeft zeker gecontroleerd of de koper zich heeft laten informeren door een erkend hypotheekadviseur en weet daarom ook wat de financiële mogelijkheden van de koper zijn.

In geval de koper zich heeft laten vergezellen door een bouwkundig aankoopmakelaar, weet de verkoopmakelaar ook dat de bouwkundig aankoopmakelaar de woning tijdens de bezichtiging(en) ook al bouwkundig heeft beoordeeld, zodat een bouwkundige keuring vaak niet meer nodig is.

Mocht die keuring wel nodig zijn dan weet de verkoopmakelaar dat daar geen verrassingen meer uit zullen voort komen. Dat geeft de verkoper en zijn makelaar extra vertrouwen en zekerheid. Waardoor je als potentiële koper toch een voorsprong opbouwt ten opzichte van concurrerende bieders die geen aankoopmakelaar hebben ingeschakeld.
Als koper van een woning heb je ook een wettelijke informatieplicht.
Daar kan een aankoopmakelaar je goed bij helpen. Want die weet welke informatie belangrijk is voor een koper en weet waar hij die informatie kan vinden.

Realiseer je wel dat de verkoper geen garantie geeft op zijn woning.
Gebreken die na de overdracht worden geconstateerd komen in bijna alle gevallen voor rekening van de koper. Met uitzondering van verborgen gebreken, die de koper en zijn makelaar of bouwkundig
keurder onmogelijk hebben kunnen constateren tijdens de bezichtiging(en).

En zelfs in die gevallen is het nog uitermate lastig om je gelijk te halen en de eventuele schade vergoed te krijgen. Verkopers zijn niet snel geneigd om toe te geven. Een gang naar de rechter is kostbaar en daarom zien kopers daar vaak maar vanaf.

Een (bouwkundig) aankoopmakelaar geeft je ook geen garantie, hij kan niet alle risico’s uitsluiten, maar kan wel de mogelijkheden op schade aanzienlijk verkleinen en de risico’s beperken.

Hij is er voor opgeleid, heeft veel ervaring, weet wie hij wel of niet moet inschakelen en leert nog dagelijks bij. Besparen op een aankoopmakelaar kan grote financiële gevolgen hebben.

Een (bouwkundig)aankoopmakelaar aan je zij geeft jouw rust, ruimte en houdt je met beide benen op de grond. Hij verdient zich zelf terug doordat hij beter kan onderhandelen dan jij.

Rob van Amerongen, bouwkundig aankoopmakelaar voor Amersfoort en omgeving

Hoe jouw droomhuis er ook uitziet, je koopt ‘m het slimst met Rob van Amerongen.

Recente artikelen

5 dingen die u moet weten als u een huis gaat kopen