Zij wonen in een rijtjeswoning in de Amersfoortse wijk Nieuwland en waren op zoek naar een vrijstaande woning in of rond Amersfoort op een ruim perceel grond, met de mogelijkheid van een grote externe schuur.
Architectuur, bouwstijl, leeftijd of achterstallig onderhoud van de woning waren van minder belang. Energiezuinig moest de woning wel zijn, of de potentie hebben om dat zelf te realiseren.
Zij schakelden mij in om niet alleen de woning op zijn waarde te beoordelen, maar ook om: de bouwkundige staat en de energiezuinigheid van de woning te bepalen. Achterstallig onderhoud in beeld brengen en de herstelkosten hiervan bepalen. Indien nodig de (on)mogelijkheden van een eventueel benodigde aanbouw of uitbouw bepalen. Inclusief de bouwkosten en benodigde vergunningen.
Eerste bezichtiging
De eerste woning die we gezamenlijk bezochten lag aan de rand van Hoogland. De woning stond al meer dan een jaar te koop. Deze woning leek op het eerste gezicht te voldoen aan de wensen van Fred en Judith. Een goed afgewerkte woning, een groot perceel grond en een zeer grote schuur, waarvan de bouwkwaliteit weliswaar te wensen over liet, maar dat zou geen struikelblok worden bij de onderhandeling.
Bij nadere inspectie echter, bleek met name de huiskamer op de begane grond nogal aan de kleine kant. Een gezin met kleine kinderen kon daar niet mee uit de voeten. Een uitbouw van circa 20m2, was goed mogelijk, maar zou al gauw zo’n 50.000 euro gaan kosten.
Omdat de verkopers niet van zins waren om veel met de prijs naar beneden te gaan, kwamen we er uiteindelijk niet uit. De totale investering in een woning, aankoopsom en verbouwingskosten, moet wel in een gezonde relatie blijven staan met de te bereiken eindwaarde van de woning na verbouwing. Anders kom je er met de bank niet uit, of moet je er veel eigen geld in steken.
Tweede bezichtiging
De tweede woning stond aan de rand van het centrum van Amersfoort. Een leuke woning uit de jaren twintig, op een royaal perceel grond, maar slechts ten dele gerenoveerd. Keuken, bijkeuken en badkamer moesten nog volledig worden verbouwd en gemoderniseerd. De grote schuur en tuin lieten we buiten beschouwing. Dat kwam later wel.
De vraagprijs van de woning was sowieso al stevig. Zelfs in geval de woning al helemaal gemoderniseerd was. Hoewel verkopers bereid waren om de prijs met een flink bedrag te verlagen, was het bij lange na niet genoeg om er met inbegrip van de verbouwkosten een rendabele woning van te maken die qua investering en eindwaarde in evenwicht zou zijn.
Erg jammer, maar deze woning ging het ook niet worden.
Derde woning
De derde woning in Hoevelaken beschikte over het grootste perceel grond, een moderne grote schuur met zolder, maar het woonhuis zelf moest volledig verbouwd en uitgebreid. Hier was in geen 50 jaar wat aan gedaan. Ook hier zou het qua kosten volledig uit de hand lopen gezien de vraagprijs en de geringe bereidheid van verkoper om de verkoopsom fors te verlagen.
Vierde woning
Inmiddels hadden Fred en Judith hun oog op een woning in Soesterberg laten vallen. Deze vierde woning zou ook de laatste worden. Om reden dat Fred en Judith deze woning met mijn hulp hebben aangekocht. Een jaren zeventig woning met veel ruimte, grond, garage en schuur.
Al tijdens de bezichtiging kwamen we tot de conclusie dat er met name aan de gevel nog wel het een en ander moest gebeuren. Diverse kozijnen vertoonden rotte plekken, het dakkapel had zijn beste tijd ook gehad en de houten gevelbekleding was inmiddels ook aan vervanging toe. Ook binnen zullen een aantal zaken vervangen en aangepakt moeten worden.
Achterstallig onderhoud in beeld brengen en de herstelkosten hiervan bepalen. Indien nodig de (on)mogelijkheden van een eventueel benodigde aanbouw of uitbouw bepalen. Inclusief de bouwkosten en benodigde vergunningen.
Voordat we een eerste bieding hadden uitgebracht, hebben we eerst een inventarisatie gemaakt van de opknapkosten. Omdat Fred een aantal klussen samen de vader van Judith ter hand zou nemen, konden we die kosten enigszins beperken. Na een schriftelijk openingsbod te hebben uitgebracht, voorzien van een uitgebreide argumentatie, kwamen we in onderhandeling met verkoper.
Na een week van geduldig onderhandelen op het scherpst van de snede, bereikten we een akkoord waar Fred en Judith zeer tevreden mee waren. Na het ondertekenen van de koopovereenkomst restte ons nog de afgesproken bouwkundige keuring.
Samen met Fred en een asbestadviseur heb ik als ervaren bouwkundig aankoopmakelaar in twee uur tijd de woning grondig onderzocht. Gevels en kozijnen, daken en goten, fundering en kruipruimte, installaties, keuken, badkamer, toilet en binnen afwerkingen. Niets ontsnapte aan onze aandacht.
Uiteraard kom je tijdens een dergelijke grondige keuring altijd wel weer een paar puntjes tegen die je tijdens de eerste bezichtiging over het hoofd hebt gezien. Maar de algehele conclusie was dat de conclusies die we na onze gezamenlijke eerste bezichtiging hadden getrokken voor wat betreft de bouwkundige staat van deze woning en de daarbij behorende renovatiekosten, bevestigd werd door de bouwkundige keuring. De koop kon dus gewoon doorgaan.