De woning om gelukkig in oud te worden

Het huis wordt te groot. Het schoonmaken en onderhouden van de woning wordt een grotere belasting. Trappen lopen gaat moeilijker. Uw kinderen zijn het huis uit… Redenen om na te denken over een volgende stap. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden?

De mogelijkheden van kleiner wonen

De eerste mogelijkheid van kleiner wonen is dat u uw huis verkoopt en iets anders weer koopt dat. Bijvoorbeeld in een kleiner woonhuis of een appartement. De locatie mag misschien wel levendig door meer in de stad te gaan wonen of u kiest juist voor een rustige locatie daarbuiten. Maar het is misschien wel mogelijk dat u prima in uw huidige woning kan blijven wonen, maar de woning dan enkele aanpassingen nodig heeft.

Ondersteuning van de rijksoverheid bij kleiner wonen

Sinds jaren is het beleid van de overheid om mensen zelf te laten anticiperen op het ouder worden. Een verzorgingshuis is al lang niet meer zo’n vanzelfsprekendheid. En wellicht iets wat u ook helemaal niet wenst. Tegenwoordig wordt er verwacht dat u daar zelf mee aan de slag gaat en daar tijdig over nadenkt.

De rijksoverheid heeft veel van haar taken overgeheveld naar de gemeenten, terwijl de gemeenten daar geen budget voor ontvangen. Gemeenten geven niet meer uit dan nodig is. Voorzieningen om uw woning aan te passen worden niet zomaar betaald door de gemeente. Zij kijken eerst of u zelf voldoende hebt geanticipeerd op het ouder worden. Is dat naar hun mening niet het geval, dan mag u zelf voor deze kosten opdraaien.


Ik adviseer u daarom ook om vroegtijdig na te gaan denken over of u uw woning wilt aanpassen of bijvoorbeeld wilt verhuizen naar een appartement.

Laat mij meedenken met uw wensen om kleiner te gaan wonen

Neemt u gerust contact met mij op. Door mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van bouw, projectontwikkeling en makelaardij, kan ik diverse scenario’s aan u voorleggen of meedenken met de aanpassingen voor uw huidige woning. En dit samen met de financiële kennis kan ik u geheel vrijblijvend adviseren. Dat helpt u om tijdig een verantwoorde beslissing te nemen op uw toekomstige huisvesting. Neem direct contact op.

Rob van Amerongen, bouwkundig aankoopmakelaar voor Amersfoort en omgeving

Hoe uw droomhuis er ook uitziet, u koopt ‘m het slimst met Rob van Amerongen.

Recente artikelen

5 dingen die u moet weten als u een huis gaat kopen