De woning om gelukkig in oud te worden

Het huis wordt te groot. Het schoonmaken en onderhouden van de woning wordt een grotere belasting. Trappen lopen gaat moeilijker. De kinderen zijn het huis uit… Redenen om na te denken over een volgende stap. Maar wat zijn nu eigenlijk de mogelijkheden?

De mogelijkheden van kleiner wonen

De eerste mogelijkheid van kleiner wonen is dat je jouw huis verkoopt en iets anders weer koopt dat. Bijvoorbeeld een kleiner woonhuis of een appartement. De locatie mag misschien wel levendiger door meer in de stad te gaan wonen of je kiest juist voor een rustige locatie daarbuiten. Maar het is misschien wel mogelijk dat je prima in jouw huidige woning kan blijven wonen, maar de woning dan enkele aanpassingen nodig heeft.

Ondersteuning van de rijksoverheid bij kleiner wonen

Sinds jaren is het beleid van de overheid om mensen zelf te laten anticiperen op het ouder worden. Een verzorgingshuis is al lang niet meer zo’n vanzelfsprekendheid. En wellicht iets wat je ook helemaal niet wenst. Tegenwoordig wordt er verwacht dat je daar zelf mee aan de slag gaat en daar tijdig over nadenkt.

De rijksoverheid heeft veel van haar taken overgeheveld naar de gemeenten, terwijl de gemeenten daar geen budget voor ontvangen. Gemeenten geven niet meer uit dan nodig is. Voorzieningen om jouw woning aan te passen worden niet zomaar betaald door de gemeente. Zij kijken eerst of jij zelf voldoende hebt geanticipeerd op het ouder worden. Is dat naar hun mening niet het geval, dan mag je zelf voor deze kosten opdraaien.


Ik adviseer je daarom ook om vroegtijdig na te gaan denken over of je jouw woning wilt aanpassen of bijvoorbeeld wilt verhuizen naar een appartement.

Laat mij meedenken met jouw wensen om kleiner te gaan wonen

Neem gerust contact met mij op. Door mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van bouw, projectontwikkeling en makelaardij, kan ik diverse scenario’s aan je voorleggen of meedenken met de aanpassingen voor jouw huidige woning. En dit samen met de financiële kennis kan ik jou geheel vrijblijvend adviseren. Dat helpt jou om tijdig een verantwoorde beslissing te nemen op jouw toekomstige huisvesting. Neem direct contact op.

Rob van Amerongen, bouwkundig aankoopmakelaar voor Amersfoort en omgeving

Hoe jouw droomhuis er ook uitziet, je koopt ‘m het slimst met Rob van Amerongen.

Recente artikelen

5 dingen die u moet weten als u een huis gaat kopen